Читання Апостола. Троїцька батьківська субота: як подолати смерть? – прот. Олександр Клименко

Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ продовжує публікувати новий цикл духовних роздумів протоієрея Олександра Клименка, присвячений тлумаченню на Апостольські читання церковного року. Цей випуск про заупокійні Апостольські читання [про воскресіння мертвих] в Троїцьку батьківську суботу (1Cол. 4:13-17).

Про те, що ми віримо не в смерть – ми віримо в Господа нашого Іісуса Христа, і про те, що кожен має обрати істинний шлях боротьби зі смертю, подолати яку можна лише зі Христом.

Протоієрей Олександр Клименко згадав про вчинок футболіста К. Роналду, коли він відмовився рекламувати солодку колу через піклування про власне здоров’я і здоров’я своїх близьких, кинувши, за його словами, у такий спосіб виклик світу. «А християнина, який піклується про здоров’я душі і також кидає виклик світу, натомість називають нетерпимим. Чому про те, що стосується нашого шлунка, говорити можна, а про те, що стосується нашої душі, – не можна? – піднімає таке питання священик. – Християнин каже, що ось то є хибний шлях, а є це істинний, що є широкий, а є вузький шлях, і я проведу тебе ним –  трудами святих отців, Святим Євангелієм, заповідями… Це все путівники тим шляхом – без “консервантів”, без замінників, без шкідливих продуктів, що можуть нашкодити твоїй душі. Ти можеш бути з Богом, а можеш – і ні, можеш бути тлінним, а можеш – отримати вічне життя. Щоб мужньо заявити про свій вибір, потрібна неабияка сила всередині. І наше головне поле бою – боротьба зі смертю, з тлінним. Тому закликаю завжди обирату ту царину, що бореться зі смертю, з тлінним…».

Клірик УПЦ закликав, звершуючи цієї Троїцької батьківської суботи пам’ять своїх спочилих, не забувати про те, що «ми віримо не в смерть – ми віримо в Христа» і що «перемогти в нашій головній боротьбі можемо лише зі Христом». «Так, ми будемо боротися, як і футболіст, як кожен батько, боротися за те, що ми не готові підписуватися під кожним шляхом, якщо він є шкідливий. Адже наше головне поле бою – боротьба зі смертю, з тлінним… Ми часто кидаємо все заради примарних заробітків, аби отримати похвалу чи якихось грошей, а лише за крок від подиху смерті ми можемо зрозуміти, що витратили своє життя ні на що. Виявляється, нам здавалося, що ми пили воду, а насправді пили смерть, що ми дихали повітрям, а насправді вдихали пари смерті… Треба вийти за межі круговерті, яку нам нав’язують, круговерті споживацтва. Як батько, який відставляє пляшку солодкої води, бо піклується про тілесне здоров’я своєї дитини, так само має чинити в духовному сенсі людина, яка готується до вічності. Має сказати: “Я не дам свою душу заплямувати тим, що не є цінним для мене… Я вже був на десятках похоронах і бачив, що люди живуть тут не вічно, і я так само помру, але вірю, що не сумуватиму, як інші, які не мають надії”. Тож, у день Троїцької суботи закликаю кожного з нас обрати справжній шлях боротьби і подолати смерть. Ми це можемо разом зі Христом!», – закликав він.

Дивитись і читати також: Як правильно поминати спочилих та проявляти свою любов? – прот. Олександр Клименко (відео)

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 301