У Юридичному відділі УПЦ прокоментували антиконституційні дії Городенківської міської ради Франківщини щодо православних мешканців громади

Твердження городенківських чиновників свідчать не лише про недотримання принципів, на підставі яких повинна діяти місцева влада, а й про свідоме переслідування мешканців громади. Про це йдеться у коментарі Юридичного відділу Української Православної Церкви з приводу антиконституційних дій влади та поліції міста Городенка Івано-Франківської області стосовно православних вірян, повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Нагадаємо, 2 серпня 2023 року поліція розігнала віруючих Української Православної Церкви в місті Городенка Івано-Франківської області, які зібралися на молитву на приватній ділянці. Інформація про це з’явилася на офіційному сайті міськради Городенки. Чиновники відзвітували, що відреагували на донос «пильних мешканців громади» про молитву віруючих УПЦ на приватній території та викликали правоохоронні органи.

З приводу цього інциденту Юридичний відділ УПЦ опублікував коментар, у якому зазначається, що городенківські чиновники порушили цілу низку вимог законодавства, зокрема статтю 35 Конституції України, якою гарантовано, що кожен має право на свободу світогляду і віросповідання та на безперешкодне звершення одноособово чи колективно релігійних культів і ритуальних обрядів. А також – Закон України «Про свободу совісті та релігійні організації», яким передбачено, що церква (релігійні організації) в Україні відокремлена від держави і держава не втручається у здійснювану в межах закону діяльність релігійних організацій.

«Юридичний відділ УПЦ звертає увагу посадових осіб міської ради на положення статті 161 Кримінального кодексу України, відповідно до якої умисні дії, спрямовані на розпалювання національної, расової чи релігійної ворожнечі та ненависті, на приниження національної честі та гідності, або образа почуттів громадян у зв’язку з їхніми релігійними переконаннями, а також пряме чи непряме обмеження прав або встановлення прямих чи непрямих привілеїв громадян за ознаками раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, інвалідності, етнічного та соціального походження, майнового стану, місця проживання, за мовними або іншими ознаками є злочином», — йдеться у коментарі.

Також у Юридичному відділі підкреслюють, що посадові особи будь-якого органу місцевого самоврядування, відповідно до пункту 9 частини першої статті 8 Закону України «Про правовий режим воєнного стану», можуть лише порушувати питання про заборону громадських об’єднань та політичних партій, але не наділені повноваженнями вирішувати питання про заборону діяльності релігійних організацій. У зв’язку із цим Юридичний відділ УПЦ висунув вимогу городенківським чиновникам негайно припинити маніпулювання громадською думкою мешканців громади, розповсюджуючи інформацію про те, що орган місцевої влади будь-якого рівня заборонив діяльність УПЦ.

«Окремо роз’яснюємо посадовим особам міської ради щодо можливості забезпечення права на молитву громадян України на всій території України.

Так, згідно із законодавством України, органи місцевого самоврядування не наділені повноваженнями щодо заборони проведення богослужінь або молитви. І відповідно до законодавства, заборонити такі дії не можуть. Зазначене можна зробити виключно у судовому порядку, враховуючи положення рішення Конституційного суду України від 08.09.2016 № 1-12/2016 № 6-рп/2016, відповідно до якого право на свободу світогляду і віросповідання може здійснюватися одноособово чи колективно, у приватному чи публічному місці. Реалізація цього права, зокрема у публічному місці, пов’язана зі здійсненням передбаченого частиною першою статті 39 Конституції України права збиратися мирно, без зброї і проводити збори, мітинги, походи і демонстрації тощо.

Тобто жодним законом не заборонено збиратися та молитися і місцем для молитви може бути приміщення або навіть сквер. Однак законом встановлена заборона втручатися в таку молитву», — наголосили правозахисники УПЦ.

Окрім цього, Юридичний відділ нагадує чиновникам про те, що згідно зі статтею 19 Конституції України, правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством, а органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їхні посадові особи зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України. Також відповідно до статті 4 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» місцева влада зобов’язана в своїх діях дотримуватися принципу законності.

«У своїй заяві-оголошенні орган місцевого самоврядування посилається на факт збору фізичних осіб – громадян України, не зазначаючи при цьому, що ці особи є мешканцями відповідної територіальної громади і, відповідно, особами, дотриманням та захистом прав яких як мешканців громади і повинна в тому числі займатися відповідна міська рада та її працівники. Замість цього, наводячи маніпулятивні та образливі вислови стосовно тих самих мешканців громади, “умовно свідомі” працівники міської ради, не розбираючись в ситуації, визначили збір своїх же мешканців громади злочином, викликавши працівників поліції, та в подальшому розмістили вищевказане наклепницьке оголошення на офіційному сайті. Водночас в чому саме полягали протиправні дії таких самих, як і працівники міської ради, мешканців, звісно, не зазначається», — зауважують юристи.

Юридичний відділ УПЦ роз’яснює також для працівників та депутатів Городенківської міської ради Коломийського району Івано-Франківської області факт того, що в Україні немає жодної зареєстрованої церкви московського патріархату. Більше того, зареєстровані в Україні за чинним законодавством релігійні організації Української Православної Церкви не містять в своїх установчих документах положень щодо зв’язку із московським патріархатом та й по суті не можуть до нього відноситися. А тому використання фраз на кшталт «московського патріархату, МП» тощо є нічим іншим, як способом свідомої маніпуляції думкою мешканців громади з метою розпалювання релігійної ворожнечі на тлі збройної російської агресії проти нашої держави.

Як зазначається у коментарі, твердження городенківських чиновників мають виключно популістський характер та свідчать не тільки про недотримання принципів, на підставі яких повинна діяти місцева влада, а й про свідоме переслідування мешканців громади із власних ксенофобських чи інших мотивів, які включають в себе нерозуміння реального стану справ та нав’язливі пошуки ворога серед власних співгромадян.

Враховуючи викладене, Юридичний відділ звертається до посадових осіб місцевих органів Івано-Франківської області із закликом припинити вчиняти маніпуляції, пов’язані з релігійними питаннями, та розпалювати ворожнечу між мешканцями громади.

«Закликаємо та вимагаємо від центральних органів виконавчої влади, в тому числі Державної служби України з етнополітики та свободи совісті, Міністерства культури та інформаційної політики України, а також правоохоронних органів, вчинити дії, спрямовані на припинення протиправних дій з боку посадових осіб органів місцевого самоврядування Івано-Франківської області щодо порушення конституційних прав віруючих мешканців області, а також припинення дій, спрямованих на розпалювання ворожнечі та ненависті», — підсумовують у коментарі Юридичного відділу УПЦ.

Просмотров: 2891