Про порушення прав вірян Української Православної Церкви заявлено на нараді ОБСЄ

5-6 жовтня 2023 року в ході наради ОБСЄ „Human Dimension Conference“ у Варшаві голова правозахисної організації із консультативним статусом при Економічній та Соціальній Раді ООН „PublicAdvocacy“ Денисов О.С. звернувся до керівництва ОБСЄ та дипломатичних місій держав-учасників цієї організації з заявою про факти порушення прав вірян Української Православної Церкви. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на сайт protiktor.com.

До звернення були додані матеріали, які, зокрема, вміщують заяву Київської духовної академії та семінарії про протиправне позбавлення учбових приміщень, заяви єпархій УПЦ про захоплення храмів та про численні рішення органів місцевого самоврядування щодо позбавлення прав релігійних організацій УПЦ на належні їм земельні ділянки, у тому числі під вже збудованими храмами, щодо рішень про «заборону УПЦ», відомості про відкриті проти єпископату УПЦ кримінальні провадження, а також щодо законопроекту «про заборону УПЦ» та закону «про перейменування».

Коментуючи своє звернення до міжнародної спільноти, голова NGO „Public Advocacy“ Денисов О.С. заявив наступне: «У взаємодії із єпархіями УПЦ нами була зібрана детальна інформація про факти порушень прав вірян цієї конфесії, яка підтверджена письмовими зверненнями, підписаними керівниками єпархій та релігійних організацій УПЦ, численними повідомленнями в ЗМІ та свідченнями потерпілих. На жаль, ми не бачимо з боку державних органів України реальних дій на захист вірян УПЦ. Навпаки, час від часу виникають нові агресивні імпульси відносно цієї конфесії, наприклад у висловлюваннях представників влади та безкарності злочинів проти УПЦ. Тому вважаю, що численні звернення до міжнародних інстанції знизять тиск на Українську Православну Церкву, адже у цьому випадку міжнародна огласка «кейсу УПЦ» зробить переслідування вірян УПЦ, так би мовити, «незручними до виконання», адже порушення прав людини негативно впливає на міжнародний імідж політичного керівництва України.

Що стосується кримінальних справ відносно єпископів УПЦ – то обвинувачення митрополита Черкаського та Канівського Феодосія, митрополита Тульчинського та Брацлавського Іонафана, митрополита Павла та митрополита Лонгіна у значній мірі ґрунтуються на їхній риториці щодо невідповідності церковним канонам представників інших конфесій. Із цього приводу хочу сказати, що наразі в міжнародній практиці все більше лібералізується питання відповідальності за висловлювання, навіть ті, що можуть ображати інших. Практика ЄСПЧ, якій повинна слідувати і Україна, захищає свободу слова і вважає, що не повинні юридично каратись навіть образливі та шокуючі висловлювання по відношенню до громадських, релігійних та політичних діячів, виходячи із того, що їхня публічність передбачає і можливість більш гострої критики. На цьому фоні вироки єпископам УПЦ за висловлювання виглядають як політичне замовлення проти УПЦ та свідчать про подвійні стандарти правосуддя, адже не існує жодної кримінальної справи за агресивні висловлювання проти вірян УПЦ, у тому числі за заклики до насильницьких дій відносно цієї конфесії, а прикладів таких фактів достатньо у медіа. Тільки наша організація у 2017-2021 роках спрямувала до правоохоронних органів декілька десятків заяв про відкриття кримінальних проваджень за такими висловлюваннями, а якщо взяти в цілому всю УПЦ – то можна знайти факти про сотні заяв вірян цієї конфесії про вчинені відносно них злочини за статтею 161 Кримінального кодексу України, а саме ця стаття фігурує у обвинуваченнях проти єпископів УПЦ. Але чомусь правоохоронці жодного разу не призначили психолого-лінгвістичну експертизу по фактах висловлювань проти вірян УПЦ.

Всі ці факти є очевидними, і тому УПЦ буде успішно використовувати їх у міжнародному захисті.

Отже, маємо надію, що Президент України і інші відповідальні політики зроблять правильні висновки, адже все, чого наразі просять віряни УПЦ, – це дати їм можливість сповідувати свою віру у належних їм храмах та припинити кримінальні переслідування по надуманих та необґрунтованих обвинуваченнях. Все, що для цього потрібно, – скасувати політичне замовлення на переслідування УПЦ та припинити у коридорах влади посилені дискусії по питанню УПЦ, залишивши релігійні питання для віруючих людей».

Текст письмового звіту на пленарному засіданні 05 жовтня 2023 року: Звіт

Текст усної заяви на пленарному засіданні 06 жовтня 2023 року: Заява

Просмотров: 9815