У Святогірському скиту с. Богородичне звершили перше у 2023 році богослужіння (фото)

18 липня 2023 року, в день знайдення чесних мощей преподобного Сергія, ігумена Радонезького, було звершено перше після більш ніж річної перерви богослужіння у скиту Свято-Успенської Святогірської Лаври села Богородичне, Донецької області, де преподобному Сергію присвячений нижній храм двоповерхової церкви на честь ікони Божої Матері «Всіх скорботних Радість». Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на пресслужбу Святогірської обителі.

У травні 2022 року, коли скит зазнав артилерійських обстрілів із руйнуванням храмів і корпусів, сестери на чолі з матінкою Амвросією (Коваль) та місцеві жителі, що ховалися у скиту, евакуювалися до Святогірської Лаври.

Внаслідок військових дій Благовіщенський собор було знищено, всі житлові корпуси скиту, трапезна, господарські та інші приміщення були практично повністю зруйновані. Двоповерхова церква на честь ікони Божої Матері «Всіх скорботних Радість» з нижнім храмом на честь преподобного Сергія Радонезького також зазнала серйозних пошкоджень.

З благословення митрополита Святогірського Арсенія з настанням весни 2023 року сестри скиту за допомогою лаврської братії розпочали роботи з наведення ладу на території спорожнілої обителі. Було очищено храм і територію навколо нього від сміття, побутових відходів, проведено роботи з відновлення елементів благоустрою скиту, відновлено доріжки, газони, квітники, упорядковано цвинтар, відновлено втрачені хрести на могилах похованих у скиту сестер. У храмі преподобного Сергія Радонезького зроблено необхідні приготування до престольного свята, відновлено, наскільки це виявилося можливим, іконостас, пошито нове вбрання на престол, встановлені двері, підремонтовано вікна, наведено чистоту.

«Втішно, що поступово оживає саме село. До війни тут проживало близько 700 осіб, із них понад 100 були нашими парафіянами, — наголосила матінка Амвросія. — Після обстрілів і пожеж, що почалися навесні 2022 р., коли загинули кілька мешканців, у Богородичному залишалося 2 особи. Наразі поступово повертаються жителі, близько 30 осіб. Усі вони сьогодні у храмі на святі, як і богородичани, які продовжують жити в Лаврі, оскільки багато хто втратив свої будинки».

Богослужіння звершили скарбник Святогірської Лаври архімандрит Феофан (Люкшин) соборно з лаврським духовенством.

У храмі молилися сестри скиту та парафіяни, гості, які прибули на свято. З Харкова приїхала група паломників громадської організації «Діти Милосердя» із духівником ієреєм Дмитром Макєєвим. Із села Адамівка — сестри Іоаннівського скиту на чолі зі старшою сестрою монахинею Євдокією (Радуль).

Божественні піснеспіви виконувались хором сестер скиту села Богородичне разом із сестрами Іоаннівської обителі села Адамівка.

Після Божественної літургії з іконою преподобного Сергія Радонезького було здійснено хресний хід навколо храму, яка завершилася літією по покійних перед цвинтарем скиту.

Звертаючись до сестер скиту, архімандрит Феофан сказав: «Господь не залишить Вас, сестри, не залишить і преподобний Сергій своїм особливим молитовним покровом… Нехай молитви преподобного Сергія допоможуть сестрам бути справжніми нареченими Христовими і трудитися й далі з таким же натхненням».

Під час святкового богослужіння перед входом до храму було виставлено святині, які привезла з собою група паломників із Харківської організації «Діти милосердя». Віруючі приклалися до мироточивої ікони великомученика Димитрія Солунського з м. Салоніки, образу святителя Миколая Чудотворця від мощів святителя Миколая в м. Барі, ікони святої рівноапостольної Ніни, просвітительки Грузії, образу, що зветься «Слава Грузії», капців святителя Спиридона Триміфунтського.

Просмотров: 521