Президент України і Прем’єр-міністр Нідерландів оглянули постраждалий від російських обстрілів Спасо-Преображенський собор Одеси

Президент України Володимир Зеленський разом із Прем’єр-міністром Нідерландів Марком Рютте відвідав Спасо-Преображенський кафедральний собор Одеси, який постраждав від російського обстрілу. Про це повідомляє сайт president.gov.ua 13 жовтня 2023 року, передає Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

“Вони оглянули руйнування, завдані найбільшому православному храму Одеси внаслідок ракетного удару Росії по місту 23 липня поточного року. Тоді було повністю знищено вівтар і пошкоджено тримальну конструкцію будівлі. Нині в цій пам’ятці культурної спадщини проводяться протиаварійні та невідкладні консерваційні роботи. Володимиру Зеленському й Марку Рютте розповіли, що триває експертиза стосовно можливості відбудови храму”, – йдеться у повідомленні пресслужби Президента.

На сайті president.gov.ua нагадують, що уряд Італії та італійський бізнес уже висловили готовність долучитися до повного відновлення Спасо-Преображенського собору.

Нагадаємо, вночі 23 липня під час російської атаки на м. Одесу був зруйнований Спасо-Преображенський кафедральний собор. Після влучення у центральний вівтар частково зруйновано будівлю собору, перекриття трьох нижніх поверхів, значно пошкоджено внутрішнє оздоблення та ікони, повністю знищені службові приміщення нижньої частини собору. Цього дня Комісія із закордонних справ і в справах громад Палати депутатів Італійської Республіки на чолі з пані Лія Куартапелле Прокопіо у супроводі Надзвичайного та Повноважного Посла Італійської Республіки в Україні пана П’єр Франческо Дзадзо відвідала одеську православну святиню. 29 вересня Предстоятель УПЦ у зруйнованому Преображенському соборі звершив літію за загиблими захисниками України.

Просмотров: 588