У СБУ відбуваються масові допити священиків Рівненської єпархії (+відео)

«Коли на допити викликають священиків, ще й інкримінують такі провадження, це не просто закид, це — зневага», — єпископ Пимен.

Духовенство Рівненської єпархії Української Православної Церкви прийшло до Управління СБУ в Рівненській області, щоб підтримати священннослужителів, яких викликали 5 грудня 2018 року на допити. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Зокрема, як повідомили в Рівненській єпархії, слідчі УСБУ у Рівненській області допитують 14 священнослужителів єпархії в рамках кримінальних проваджень за ст. 111 «Державна зрада» і ст. 161 «Порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками» Кримінального кодексу України.

«Ми прийшли підтримати своїх побратимів. Тому що, коли на допити викликають священиків, ще й інкримінують їм такі провадження, це не просто закид, це — зневага», — зазначив вікарій Рівненської єпархії УПЦ єпископ Дубенський Пимен.

Як розповів владика, під час допитів слідчі питають у священнослужителів «про розповсюдження якоїсь літератури, що розпалює релігійну ворожнечу».

Єпископ Пимен також додав: «Допити тільки розпочалися, священики ще навіть не знали, які справи їм інкримінують, а телеканал “1+1” уже показав у прямому ефірі, посилаючись на “свої джерела”, за якими справами Кримінального кодексу допитують священиків Української Православної Церкви та що буцімто “деякі священнослужителі розповсюджували російську агітаційну літературу” на території України».

Владика підкреслив, що священики УПЦ «служили і служитимуть Богу та Народу України». «Ті звинувачення, які закидають нашій Церкві та нам, є неправдивими та образливими. Ми всі, єпископи та священики Рівненщини, є українцями, патріотами своєї держави і нічого, щоби могло розділяти, або шкодити для України не робили і не робимо», — резюмував він.

На даний момент всі священики, які побували на допитах в СБУ роз’їхалися по домівках.

Голова юридичного відділу УПЦ протоієрей Олександр Бахов назвав одночасний виклик на допит стількох священиків «способом психологічного тиску, коли викликають людину і змушують її чекати впродовж кількох годин».

Більш детальна інформація та офіційне звернення щодо допитів священиків у рівненській СБУ з’явиться пізніше на сайті Рівненської єпархії Української Православної Церкви.

Читайте також інтерв’ю секретаря Рівненської єпархії після допитів священиків.

Брифінг єпископа Пимена для ЗМІ:

Брифінг представників УПЦ МП після допиту в СБУ

Gepostet von UA: Рівне am Mittwoch, 5. Dezember 2018

Нагадаємо, що 3 грудня цього року також відбулися обшуки в кафедральних соборах, приміщеннях, храмах та будинках священиків Житомирської та Овруцької єпархій УПЦ. 

А раніше, 30 листопада, СБУ провело обшуки на території підсобного господарства Києво-Печерської Лаври. Намісник обителі також назвав такі дії спробою політичного тиску на нього.

Правоохоронці ігнорують очевидні факти розпалювання релігійної ворожнечі проти УПЦ і вишукують її ознаки там, де їх немає. Голова Юридичного відділу протоієрей Олександр Бахов 3 грудня цього року прокоментував ситуацію з обшуками у Житомирській єпархії. 

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 2801

2 коментарі

  1. Спокойные и уверенные, в своей правоте перед украинским народом, лица наших батюшек – лучшее подтверждение единства духовенства и мирян.

  2. Если так дело пойдет, то скоро украинские власти в своей борьбе с Канонической УПЦ объявят антиукраинскоий и антигосударственной литературой Библию и Евангелие, и начнут Их запрещать и конфисковывать.

Залишити відповідь