Намісник Почаївської Лаври направив лист Президенту України

«Прошу Вас, проявіть до нас порозуміння, а до святині любов і шану, тому  що  Вона багато пережила від чужих, а тепер прикро, що і від своїх».

6 грудня 2018 року на сайті Свято-Успенської Почаївської Лаври був опублікований відкритий лист намісника обителі митрополита Володимира до Президента України Порошенка П.О. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

У своєму зверненні владика нагадав, що «ми з Вами живемо в одній країні. Всі являємося земляками, співвітчизниками, і Ви, пане Президенте,  є гарантом наших прав і свобод».

«Перш за все ми – Православні християни, прагнемо воплотити Христовий Закон в життя, готуючись до вічності, — зазначив він і продовжив.

«У минулому Ви, шановний Петро Олексійовичу,  були іподияконом нашої Церкви. Ваш батько неодноразово бував у нашій Свято-Успенській Почаївській Лаврі, де ми, наскільки це було можливо, приділяли йому увагу.

Згадується наше з Вами приємне спілкування та міркування про вічні цінності, коли Ви з дружиною були на поклонінні святиням у нашій обителі. Ми запам’ятали і залишились приємно здивовані тим, коли Ви  підкреслили, як Ви неодноразово бували в Єрусалимі, а також тим, що читаєте Євангеліє та Закон  Божий.

 А тепер ми дивуємось і запитуємо: «Що трапилось, пане Президенте, що Ви так змінили своє ставлення до  Української  Православної Церкви, своїх земляків – Ваших виборців, та до нашої Почаївської Лаври? Чим образила вона Вас, Вашого батька чи Вашу родину?»», — задає питання митрополит Володимир.

Архіпастир звертає увагу на те, що після того, як не склалася зустріч Президента з єпископатом УПЦ, «наша українська святиня,  Почаївська Свято-Успенська Лавра, почала переживати тиск зі сторони різних владних структур. Скажіть, будь-ласка, хто їм дав таке завдання?».

«В 50-х, 60-х роках минулого століття, братію Лаври виганяли з монастиря, садили у в’язниці, зневажали, звинувачували, наводили наклепи, конфісковували храми, майно та землю. Обзивали нас «націоналістами», тому що ми говорили українською мовою, а тепер ми «москалі», тому, що православні  і відстоюємо позицію нашої спасительної  Православної    віри.

Прошу, не ображайтеся, і зауважимо для себе – все пройде  і настане кінець  нашому життю, нічим ми не поправимо своє положення у Вічності, якщо тут допустимо помилки і не змінимо своє ставлення до Святої Церкви», — наголошує намісник обителі.

Високопреосвященніший владика звертається до гаранта держави з проханням «проявити до нас порозуміння, а до святині любов і шану, тому  що  Вона багато пережила від чужих, а тепер прикро, що і від своїх».

Та просить особистого втручання «щодо тих подій, які відбуваються навколо Української Православної Церкви, її вірних, Почаївської Лаври та її насельників, щоб припинився тиск  з боку органів державної влади та запанували любов і взаєморозуміння».

Раніше  братія Свято-Успенської Почаївської Лаври направила звернення у зв’язку з рішенням комісії Міністерства юстиції України. Окрім того, своє занепокоєння спробами держави відібрати Почаївську Лавру висловив Митрополит Кишинівський і всієї Молдови Володимир. 

У Кременецько-Почаївському заповіднику заявляли, що нібито «не будуть перетворювати Лавру на музей», однак підкреслили, що «заповідник здійснюватиме юридичний та технічний контроль» та можуть передати її так званій «єдиній помісній церкві». 5 грудня Кременецько-Почаївський державний історико-архітектурний заповідник перевірив наявність «експонатів», згідно реєстру 60-х років, на території Свято-Успенської Почаївської Лаври.

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 3752

1 коментар

  1. Дуже правильне звернення від Митрополіта Володимира до Президента.
    Маємо надію, що Петро Порошенко зрозуміє, що велика к-сть православних українців не має бажання переходити в новостворену церкву

Залишити відповідь