Протоієрей Віктор Земляний записав звернення у зв’язку з черговим викликом в СБУ (відео)

В даний момент, 15 березня 2019 року, протоієрей Віктор Земляний, який очолює відділ із питань врегулювання міжконфесійних конфліктів при Рівненській єпархії, перебуває на допиті в Службі Безпеки України у якості свідка. Перед початком цієї зустрічі священик записав відеозвернення, яке публікує Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Своє послання до усіх українців клірик Рівненської єпархії записав сьогодні вранці. «Зараз я звершую богослужіння, по завершенню якого буду їхати на допит», — повідомив він.

Отець Віктор нагадав, що це вже не перший виклик до СБУ, на переконання священнослужителя, його «фактично хочуть змусити замовчати, перестати діяти у рамках своїх повноважень, як голови відділу по врегулюванню міжконфесійних конфліктів».

«Їх цікавить розповсюдження релігійної літератури на церковну тематику, де розповідається про церковні розділення, про їхні наслідки, про їхні загрози, що вони несуть для нашої держави. Ці книги є у вільному доступі. Саме з цієї причини мене знову на минулому тижні, в середу, пробували викликати до СБУ», — повідомив він.

О. Віктор Земляний зазначив, що постійний тиск чиниться і на членів його родини, на парафіян, відбуваються періодичні обшуки у юристів, журналістів єпархії.

Але не дивлячись на це, розповів він, «наші храми переповнені, за нами йдуть тисячі й тисячі людей, натомість всі наші храми, які захоплені представниками «ПЦУ», стоять майже пусті».

Його активна позиція по відстоюванню прав і свобод віруючих Рівненщини не подобається чиновникам місцевої адміністрації та іншим представникам влади. Протоієрей Віктор підкреслив, що за останній період вдалося повернути три храми, які було незаконно захоплено у 2015-2017 рр. та попередити захоплення 27 церков релігійних громад Української Православної Церкви на Рівненщині.

Священик запевнив, що буде продовжувати свою діяльність, згідно своїх повноважень по забезпеченню міжконфесійного миру в Рівненській єпархії та, у разі продовження тиску на нього та інших віруючих єпархії, звертатиметься за захистом у міжнародні правозахисні організації.

Насамкінець отець Віктор звернувся до духовенства та мирян: «не бійтеся нікого і нічого, бо з нами Бог». А також до прихильників новостворенної Православної церкви в України: «Ми громадяни однієї держави, а вас вчать, що ми вороги — це вже зло. Хто сіє зло, той посланник диявола. Я дуже щиро прошу вас не схиляйтеся на ці різноманітні провокації».

«Люди, які йдуть проти Церкви, дуже прошу: замисліться над тим, що ви робите, ви йдете проти Матері, Нареченої Христової, ви піднімаєте руку на священнослужителів. Схаменіться, не робіть цього зла, подумайте про своїх дітей, про своїх близьких, про своїх нащадків, тому що Господь палкою нікого не карає. «Бог поругаем не бывает» (“Бог осміяний бути не може”) (Гал. 6:7), — написано в Священному Писанні», — сказав він.

Нагадаємо, 5 грудня 2018 року 14 священиків було викликано на допити в Управління СБУ в Рівненській області: 13 – Рівненської єпархії і один священик Полісько-Сарненської. Про ситуацію навколо виклику священнослужителів єпархії на допит Службою безпеки України для Інформаційно-просвітницького відділу УПЦ розповів секретар Рівненської єпархії протоієрей Олександр Єгоров. Пізніше, 6 грудня, співробітники поліції зупинили машину протоієрея Віктора Земляного в м. Корець Рівненської області, прямо на місці представники Служби безпеки України зачитали ухвалу та вручили повістку, згідно з якою священик має з’явитися в СБУ 10 грудня.

“Правоохоронці ігнорують очевидні факти розпалювання релігійної ворожнечі проти УПЦ і вишукують її ознаки там, де їх немає”. Голова Юридичного відділу протоієрей Олександр Бахов так прокоментував ситуацію навколо особливої уваги правоохоронних органів та СБУ до духовенства Української Православної Церкви. 

Читайте наші новини у Тelegramшвидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 3493

Залишити відповідь