ОНОВЛЮЄТЬСЯ. УПЦ молиться і допомагає в умовах пандемії коронавірусу: репортаж, продовження (фото, відео, реквізити)

З благословення Блаженнішого Митрополита Онуфрія, всі єпархії Української Православної Церкви беруть активну участь у заходах із протидії поширенню коронавірусної інфекції COVID-19. В усіх куточках України стартували сотні доброчинних ініціатив — допомагають єпархіальні соціальні та молодіжні відділи, монастирі та парафії, окремі священнослужителі та миряни. 

Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ підготував черговий репортаж із різних єпархій Української Православної Церкви, починаючи з 1 квітня 2020 року. Публікація оновлюватиметься протягом тижня.

Читайте також репортаж за 26-31 березня: Церква молиться і допомагає в умовах коронавірусного карантину (фото, відео, координати, реквізити)

УПЦ МОЛИТЬСЯ

Чернігівська єпархія: 1 квітня, з благословення митрополита Чернігівського і Новгород-Сіверського Амвросія, священнослужителі «Афганського» Миколаївського храму здійснили Хресний хід із головною святинею – старовинною іконою свт. Миколая Мирлікійського.

Естафету щоденних молитовних ходів очолив настоятель прот. Петро Квашнін у співслужінні клірика храму ієрея Іоанна Квашніна і ченця Лота.

Хресний хід був здійснений з молінням Миколаю Чудотворцю, щоб за його заступництвом Господь помилував наш народ і відвів смертельну хворобу від Чернігівщини і держави, а також підносилася молитва, що читається «під час згубної пошесті».

Нагадаємо, у Чернігівській єпархії також відбулися молитовні автопробіги з мощами прп. Лаврентія Чернігівського з читанням акафісту святому та молитов про позбавлення від згубної пошесті.

Чернівецька єпархія: 1 квітня митрополит Чернівецький і Буковинський Мелетій із духовенством єпархії звершили Хресний хід на автомобілі до п’яти поклонних хрестів, які розташовані на в’їзді до міста Чернівці.

Під час руху на автомобілі до поклонних хрестів читали Канон від губительного повітрія.

Під час Хресного ходу митрополит Мелетій звершив молебень із виголошенням прохань на єктенії про те, щоб Господь позбавив наш народ від епідемії коронавірусу. На завершення молебня владика читав молитву проти поширення епідемії та окропляв святою водою чотири сторони світу. Священнослужителі благословляли всі сторони світу іконою та хрестом.

Молебні звершували біля поклонних хрестів на в’їзді до Чернівців з Новоселицького, Герцаївського, Глибоцького, Сторожинецького і Кіцманського районів.

Вознесенська єпархія: 2 квітня, з благословення архієпископа Вознесенського і Первомайського Олексія, духовенство храмів міста Первомайськ звершили водосвятний молебень у Свято-Варваринському храмі, а потім  Хресний хід навколо міста з зупинками у поклінних хрестів і в’їздів у місто.

У кожного поклінного хреста священники відслужили молебень з проголошенням прохань на єктенії про те, щоб Господь визволив народ від епідемії коронавірусу, і просили Божої допомоги лікарям в їх нелегкій справі. На завершення молебню була піднесена молитва проти поширення епідемії.

Бердянська єпархія:  З благословення архієпископа Бердянського і Приморського Єфрема настоятель Різдво-Богородичного храму с.Олександрівка Приазовського церковного округу проїхав на в кузові автомобіля ГАЗель з образом Божої Матері Почаївська і животворящим Хрестом Господнім по вулицях селища під дзвін, окроплюючи святою водою вулиці.

Дзвін, в який дзвонили, має 200- літній вік. Прообразуя голос Божий дзвін став закликом до молитви за медиків, які щодня борються з поширенням пандемії і хворих.

УПЦ ДОПОМАГАЄ

Допомога літнім людям і нужденним

Бердянська єпархія: Священнослужителі Бердянської єпархії беруть активну участь у заходах з протидії поширення коронавируса COVID-19. Так, священнослужителі Токмацького церковного округу разом з парафіянами храму на честь Успіння Божої Матері збирають і передають продуктові набори для нужденних.

Керівник медичного відділу протоієрей В’ячеслав Стадник разом з волонтерами, за підтримки єпархії, організували покупку і доставку по будинках продуктів і товарів першої необхідності літнім людям.

Одеська єпархія: 1 квітня, з благословення митрополита Одеського та Ізмаїльського Агафангела, Соціальним відділом Одеської єпархії було надано допомогу жителям віддаленого села Вільшанка Одеської області.

Ініціативу надання допомоги селянам висловив парафіянин Віталій, який на своєму автотранспорті за більш ніж 220 км від Одеси відвіз людям продуктові набори від Одеської єпархії.

100 жителів села Вільшанка отримали продукти харчування, засоби індивідуального захисту та антисептичні гелі. За рахунок волонтера були закуплено велику кількість побутової хімії, засобів дезінфекції, а також солодощі для дітей.

Ідеї та пропозиції щодо допомоги людям, які в період карантину опинилися в скрутній ситуації, єпархія пропонує надсилати на Viber, WhatsApp, Telegram +380730171000.

Не припиняє допомагати знедоленим і нужденним Відділ соціальних питань Одеської єпархії.

Велика кількість продуктових наборів було роздано жителям Одеси, які не можуть у цей важкий час знайти кошти для існування. Також частина продуктів і матеріальної допомоги були доставлені адресно тим людям, які входять до групи ризику і не можуть самостійно приїхати в соціальний відділ.

До роботи соціального відділу підключилися волонтери, які свого часу також отримували допомогу від Одеської єпархії, та прийняли естафету доставки гуманітарної допомоги малозабезпеченим.

Серед таких людей особливо в єпархії відзначили одеського волонтера Ірину Сьомкіну-Мецкер, яка, між іншим, є матір’ю вісьмох дітей.

Клірики храму святої Марії Магдалини на Червоних зорях м. Одеси приєдналися до гуманітарної місії Одеської єпархії та почали підтримувати малозабезпечених пенсіонерів, які проживають в районі Великого Фонтану.

Також щодня Гуманітарний штаб Одеської єпархії роздає сотні кілограм продуктових наборів нужденним людям.

Продовжують допомагати волонтери єпархії — одеські ресторатори Андрій і Інара Зарічанські — багатодітнм сім’ям Одеси, а також Одеській міській дитячій лікарні на Дачі Ковалевського.

Хмельницька єпархія: 1 квітня, з благословення митрополита Хмельницького і Старокостянтинівського Антонія, благочинний Деражнянського району протоієрей Георгій Чернятинський та настоятель Свято-Вознесенського храму села Зяньківці ієрей Віктор Наскалов разом зі своїми парафіянами надали благодійну допомогу Деражнянському територіальному центру соціального обслуговування у вигляді продуктових пакетів харчування для людей похилого віку та інвалідів.

А 2 квітня, з благословення митрополита Антонія, парафіянами Свято-Воскресенського храму міста Красилів знову вдалося зібрати милостиню (продукти харчування та засоби особистої гігієни) малозабезпеченим сім’ям та людям похилого віку.

Просмотров: 1407

Залишити відповідь