У єпархіях УПЦ розповіли про чергові гуманітарні вантажі від Румунської Православної Церкви

Чернівецько-Буковинська єпархія УПЦ відправила гуманітарну допомогу, вкотре зібрану для України Румунською Православною Церквою, у Київ, Полтаву, Харків, Конотоп, Дніпро, Миколаївську область, Білу Церкву, Вінницю, Івано-Франківськ та інші міста, де її найбільше потребують. У єпархіях Української Православної Церкви висловили подяку віруючим з Румунії і Буковини та розповіли, кому надають допомогу, повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Допомогу збирають у єпархіях Румунської Православної Церкви. Після проходження кордону з Румунією вантажі привозять у Волонтерський координаційний центр при Чернівецько-Буковинській єпархії. Там віряни УПЦ сортують та відправляють гуманітарну допомогу в інші області України, залежно від потреби.

11 березня у Чернівці прибув вже четвертий гуманітарний вантаж вагою 210 тонн, який зібрала Румунська Православна Церква для допомоги Україні. Волонтери Чернівецько-Буковинської єпархії УПЦ розвантажили продукти, засоби гігієни, одяг, речі першої потреби, дитяче харчування і відправили у місця, де цього найбільше потребують.

Того ж дня священики УПЦ спільно з представниками Румунської Православної Церкви передали 2 автобуси медичних засобів для трьох лікарень та військового госпіталю у Чернівцях.

Цими вихідними, 12 та 13 березня, зусиллями духовенства УПЦ, вірян та волонтерів Чернівецько-Буковинської єпархії відправили вантажівки у Київ (звідки силами Митрополії спробують довезти до Чернігова), Дніпро, Конотоп, Полтаву (звідти до Харкова та ближніх областей) та автобуси в Івано-Франківськ, Олександрівку (Миколаївська область), на потреби переселенців у село Брусницю Чернівецької області.

“Те що, православні храми є в кожному місті і селищі України – це дозволяє оперативно доставляти через єпархії, а потім далі через окремі храми гуманітарні вантажі всім нужденним”, – поділились досвідом у Чернівецько-Буковинській єпархії. – Вкотре переконуємося, що Церква – це живе Тіло Христове, не тільки в духовному розумінні, а і в самому практичному. Гуманітарні вантажі, як кисень артерією, а потім по капілярам, рухаються дорогами України, і живлять кожну живу клітину”.

У єпархії відзначили зміну динаміки напрямків гуманітарних вантажів. Якщо перші два тижні війни, гуманітарний центр Чернівецько-Буковинської єпархії УПЦ відправляв вантажівки тільки на Північ та Схід України, то з кожним новим днем є все більша потреба у гуманітарній допомозі Західній Україні, яка приймає біженців. За офіційною інформацією, окрім біженців за кордон, внаслідок бойових дій понад 2 млн українців стали внутрішніми переселенцями.

Один з навантажених допомогою автобусів буковинці відправили у Тернопільську єпархію, повідомили волонтери УПЦ у Чернівцях. Своєю чергою митрополит Тернопільський і Кременецький Сергій висловив подяку за допомогу. Владика зазначив, що вона буде направлена воїнам, дітям у сиротинцях, нужденним та хворим.

У Білу Церкву допомога від православних румунів та буковинців прийшла вже вдруге. В Білоцерківській єпархій розповіли, що роздають її нужденним, біженцям, людям, які ховаються у підвалі собору під час повітряної тривоги. Допомогу роздають потребуючим вірянам, монастирям та усім, хто через війну потрапив у скрутне становище. Жителі Білої Церкви висловили православним братам з Румунії та Буковини щиру подяку за підтримку у важкі часи.

13 березня гуманітарний вантаж прибув у Конотоп. Після того, як духовенство та волонтери УПЦ розвантажили речі, архієпископ Конотопський і Глухівський Роман записав відео з подякою Патріарху Румунському Даниїлу та усім, хто долучився до збору та доставки допомоги. Владика зазначив, що продукти та всі речі роздаватимуть українським захисникам, потерпілим від бойових дій і нужденним.

 

Частина вантажу вже доставлена у Шостку, де вірні УПЦ опікуються біженцями та допомагають військовим.

Частину продуктів та одягу передали у Свято-Харалампієвський жіночий монастир Конотопської єпархії. Обитель буде також допомагати нужденним.

До Троїцького Браїлівського монастиря Вінницької єпархії гуманітарна допомога від Румунської Православної Церкви прибула 10 березня. Частину допомоги біженцям вже передали у село Гайове Барського благочиння. Також клірик монастиря архімандрит Єнох (Торак) передав одіяла, одяг, засоби гігієни та солодощі в Браїлівську школу, де приймають біженців.

“Щиро дякуємо митрополиту Чернівецькому і Буковинському за сприяння у передачі допомоги нашій єпархії”, – подякували православні вінничани.

Румунській Православній Церкві, православним буковинцям та особисто митрополиту Мелетію і священикам Димитрію та Миколаю Попеску також подякувала за допомогу Івано-Франківська єпархія. У єпархії розповіли, що допомогу передадуть переселенцям, нужденним та Збройним силам України.

Попередні репортажі про допомогу Румунської Православної Церкви та Чернівецько-Буковинської єпархії УПЦ:

У Харків, Житомир, Кропивницький, Умань прибула чергова допомога з Чернівців від Румунської Православної Церкви.

Єпископ Румунської Церкви відвідав Чернівецьку єпархію та передав гуманітарну допомогу для біженців.

40 тонн допомоги від Румунської Церкви для постраждалих від війни єпархій УПЦ прийняли у Чернівецькій єпархії – репортаж.

72 тони гуманітарної допомоги від Румунської Православної Церкви з Чернівців направили в Київ та Харків.

Священники УПЦ спільно з духовенством Румунської Православної Церкви та представниками Румунської влади перевезли через кордон понад 2000 біженців – жінок та дітей.

У Київ прибув поїзд із Чернівців із гуманітарною допомогою від Румунської Православної Церкви.

32 тонни гуманітарної допомоги від Румунської Православної Церкви відправлено для біженців і військових у Рівне, Тернопіль і Житомир.

Просмотров: 370